fredag 1. mai 2020

2020: Favourite books

Det er ikke bare løping jeg har brukt mye tid på i disse Korona-tider, jeg har også pløyd gjennom bok etter bok. Jeg begynte å lese skikkelig igjen i fjor sommer, før jeg tok britisk litteratur på universitetet, og leste mer enn 45 bøker, hvor jeg tror 80% var fra juni til desember. I år tar jeg faget amerikansk litteratur, hvor det er litt mindre romaner, og likevel har jeg lest 34 bøker sålangt.

Det er nok mange som leser mer for øyeblikket, og nå som bibliotekene begynner å åpne igjen, tenkte jeg jeg kunne lage en liten liste over de bøkene som har gitt meg mest glede så langt i år! Det er en fin miks mellom romantikk, litt krim, high school mysterier og klassikere, og alle bøkene på listen har fått 5/5 stjerner av meg.


And then there were none av Agatha Christie: Denne har jeg hatt lyst til å lese siden jeg så filmen som påskekrim for et par år tilbake. Den handler om ti fremmede som alle blir tilkalt til en privat øy i England, hvor det eneste de har til felles er at alle har en fortid de ikke ønsker at skal bli kjent. De dør en etter en, i samme stil som en barneregle. En spennende krimroman hvor du ikke løser gåten før du får svaret!

 Things fall apart av Chinua Achebe: Denne er satt i Nigeria før kolonitiden og opp mot europeernes ankomst. Du følger livet til en lokal mann, hvor du først får beskrevet familiehistorien og kulturen til stammen hans, og senere britene og kristne misjonærers innflytelse på familien og samfunnet. Den er nokså ubehagelig, og jeg fikk vondt i hjertet av det siste kapitlet.

One of us is Lying av Karen McManus: Denne har vært på to-read listen min siden den kom ut i 2017, og jeg fikk endelig ræva i gir en måned etter oppfølgeren kom ut. Den handler om fem high school-elever som har gjensitting sammen, hvor bare fire kommer ut i live. Det er typisk high school drama blandet med mord og mysterie, og den er helt rå! Plottet er bra, karakterene velskrevne og mysteriet gjennomført.

One of Us Is Lying - Listening Books - OverDrive

Purple Hibiscus av Chimamanda Adichie: Dette er den andre boken jeg har lest av Adichie, og siden jeg elsket den første, Americanah, hadde jeg forhåpninger til denne også. Den er, som Things fall apart satt i Nigeria, og handler både om borgerkrigen i landet og om turbulente familieforhold. Denne er virkelig verdt å plukke opp!

You av Caroline Kepnes: Dette er boken bak sesong 1 av Netflix-serien med samme navn, og jeg kan med hånden på hjertet si at den er like bra, om ikke bedre, enn serien. I frykt av å røpe for mye, vil jeg ikke si annet enn: vær forsiktig med hva du legger ut på sosiale medier.

Gerald's Game av Stephen King: Jeg har alltid trodd at jeg har litt guts når det kommer til skrekkfilmer, men denne filmen måtte jeg skru av etter 20 minutter. Jeg fikk anbefalt å prøve boken av ei venninne, ei som åpenbart har mer guts enn meg, og jeg bestemte meg for å gi den et forsøk. Boken er imidlertid minst like uggen som filmen, og jeg fikk frysninger. Heldigvis klarer jeg sånt litt bedre i bøker enn filmer, men denne må du ha litt mot for å lese. King skriver bra, og boken er creepy og realistisk med gode karakterer. Kort sagt handler det om et kjærestepar som prøver å spice opp sexlivet med håndjern, noe som ikke ender helt som de hadde tenkt.

The Great Gatsby av F. Scott Fitzgerald: Dette er en av bøkene vi har lest i amerikansk litteratur dette semesteret. Jeg leste den en gang tilbake i 2014, og var ikke så imponert, men nå, seks år senere, elsket jeg den. Den handler om livet i New York i the roaring twenties, og om Jay Gatsby som prøver å vinne tilbake sommerflørten sin gjennom storslåtte fester. Den handler om korrupsjon, kjærleik og den amerikanske drømmen, og jeg digger den.

The Secret History av Donna Tartt: Også denne fikk jeg anbefalt av en venninne, som ikke hadde ord til å beskrive hvor bra den var. Den handler om en gjeng som studerer gresk på et universitet i Vermont, og kan beskrives som dark academia. Den er en skikkelig pageturner, med et helt sykt plot og utrolig gode karakterer. Denne er det vanskelig å legge bort!

Review: The Secret History - Donna Tartt - The Literary Edit

You know me well av Nina LaCour og David Levithan: Dette er en kort roman om vennskap og kjærlighet, og utforsker to karakterers liv gjennom Pride-uken i San Francisco. Den er koselig, lettlest, og veldig fin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar