tirsdag 24. juli 2018

KVINNE - 1970-tallets feministiske avantgarde

Foruten en helg i Oslo og Preikestolen-tur, har jeg tilbragt sommeren her hjemme i Stavanger. Jeg har ikke gjort så alt for mye, men det jeg for en gangs skyld har, er å endelig fått besøkt Stavanger Kunstmuseum. I fjor på denne tiden hadde de en utstilling, Dive, som inkluderte verk av en av kunstnerne som fascinerer meg mest, Iiu Susiraja, som jeg ikke fikk besøkt, til tross for en utstillingsperiode på tre måneder. Nå i sommer, og frem til 14. oktober, stiller de ut kunst fra 1970-tallets feministiske avantgarde, og det er omtrent det eneste som har stått på to do-listen min de siste ukene.




Uken før jeg dro til Oslo, tok jeg derfor endelig turen innom kunstmuseet her i byen. Det ligger like ved Mosvannet, og jeg har jogget forbi der utallige ganger med tanken om å snart besøke det, og nå fikk jeg endelig satt av tid til det! Utstillingen, som altså heter KVINNE - 1970-tallets feministiske avantgarde, inneholder verk fra Sammlung Verbund i Wien, viser frem en av de viktigste kunstneriske bevegelsene fra 1970-tallet, hvor det blir tatt opp feministiske problemstillingen og fremvist alternative bilder av kvinnen. De stereotypiske forventningene som omga kvinner på 70-tallet blir presentert, nå også av kvinner, i en kunstverden dominert av menn. Jeg er nokså interessert i feministbølgen fra 70-tallet, deler av eksamensoppgaven min i hovedmål omhandlet faktisk delvis også dette (i hovedsak hvordan litteratur kan virke samfunnskritisk, med vekt på litteratur fra naturalismen, kvinnekampen på 70-tallet og miljølitteratur fra nyere tid), og måtte bare få med meg denne utstillingen.




Utstillingen er delt inn i fem tema; mor, husmor, hustru; rollespill; den vakre kroppen; kvinnelig seksualitet, og sperret inne - bryter ut, og inneholder fremfor malerier fotografi, video, film og performance. Alle verkene er hengt opp på hvit vegg, og rundt henger det informasjon om både kunstnerene, deres verk og tiden de ble gitt ut.





Bare SE hvor mye utrolig kule verk! Jeg la faktisk ut et av bildene over, av den nakne kvinnen med solbriller, men det ble nokså fort slettet fra Instagram for brudd på retningslinjer rundt nakenhet, aha. Satser på at Blogger ikke er like strenge med sensur... ;) Det bildet er for øvrig av Lynda Benglis, og var en annonse utgitt i 1974 i Artforum Magazine. Det bryter med flere av dens tid etablerte konvensjoner, og var faktisk ikke å finne på flere biblioteker, ettersom det som regel etter kort tid ble stjålet.





Jeg brukte om lag 3 timer inne på museet, frem til stengetid, men føler meg fremdeles ikke helt ferdig med den. Jeg har allerede lagt planer om enda en tur sammen med noen venner, men før det tror jeg rett og slett jeg også må ta meg en tur dit på egenhånd, og bare nyte utstillingen.




Utstillingen er også omtalt i Stavanger Aftenblad, av noen som, i motsetning til meg, faktisk har greie på kunst. Der omtales den som provokativ og hudløs feminismeutstilling, dog me noe preg av hvit-middelklasse-kvinnekamp. Den kan leses HER.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar