tirsdag 30. januar 2018

The books I bought in Edinburgh

En av mine favoritting å gjøre på ferie, er å utforske nye bokhandler. Jeg er veldig glad i å kjøpe nye bøker, og da er det ekstra koselig når også selve butikken har en behagelig atmosfære. Jeg hadde tenkt til å besøke noen uavhengige bokhandler mens jeg var i Edinburgh, det er det tross alt mye mer av i Storbritannia enn her i Norge, men jeg endte opp med å kjøpe bøkene mine på Waterstones.Waterstones i Edinburgh er bare helt fantastisk. Bøkene er fint organisert, gjerne etter utgaver og fellesfaktorer, i stedet for etter navn. De har egne områder for feminist-litteratur og klassikere, og ikke bare én utgave av hver bok. Dessuten er butikken diger, tre-fire etasjer, med en kafé (!!!) i toppetasjen. I can't even.
Vi var innom Waterstones flere ganger, og jeg mistet etter hvert grepet på hvilke bøker jeg hadde kjøpt, og holdt på å kjøpe Pride and Prejudice to ganger. Det oppdaget reisefølget mitt da jeg viste frem bøkene jeg hadde tenkt å kjøpe, mens jeg sto i kassekøen, aha. Blant bøkene jeg kjøpte er tre stykker fra Penguins Clothbound Classics-kolleksjon, som jeg allerede har tre bøker fra. Disse er, som navnet tilsier, klassikere, og jeg tok med meg Wuthering Heights av Emily Brontë, The Tenant of Wildfell Hall av Anne Brontë (nå har jeg én bok av hver av Brontë-søstrene) og Oliver Twist av Charles Dickens.Også to av de andre bøkene jeg kjøpte tilhører kolleksjoner, Penguin English Library. Det er jo et utsagn som sier at en ikke skal dømme et bok etter coveret, men det synes jeg bare er tull. Utgaven, størrelse og forside har mye å si for en bok og følelsen av å lese den, og det er ikke få ganger jeg har levert en bok tilbake som følge at jeg føler boken er ubehagelig å lese i, Hillary Clintons What Happened for eksempel. Forlaget Penguin føler jeg utgir fine og behagelige utgaver, og dersom jeg skal kjøpe bøker selv, foretrekker jeg å kjøpe deres utgaver. Det betyr litt for meg at bokhyllen min skal være sammensatt av bøker jeg liker og klassikere, og som samtidig er ganske fine. Alt i alt synes jeg det er helt greit å dømme en bok etter coveret, og det er slik jeg plukker ut bøker når jeg er i bokhandler. Penguin English Library er, som Penguin Clothbound Classics, nydelige utgaver av kjente og kjære klassikere. De er paperback, og derfor litt billigere, noe som betydde litt for meg, som begynte å slite med bagasjen. Jeg kjøpte derfor to slike; Pride and Prejudice av Jane Austen og The Woman in White av Wilkie Collins.
På vei til utsjekk første gang plukket jeg dessuten også med meg American Psycho av Bret Easton Ellis, enkelt og greit fordi forsiden fascinerte og tiltrakk meg. Det ble altså seks bøker - jeg er sikker på at jeg kjøpte flere, så det kan være jeg finner flere i kofferten senere -, som jeg er veldig fornøyd med. For øyeblikket leser jeg 1984 til et essay, men etterpå skal jeg begynne rett på The Woman in White. ♥

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar