onsdag 24. januar 2018

Camera Obscura, Real Mary King's Close and University of Edinburgh

Tredje dag i Edinburgh, og vi er allerede halvveis i oppholdet vårt her. Byen begynner vi å bli mer og mer kjent i, og det er god stemning til tross for litt uggent vær. På dagens agenda var Camera Obscura, et illusjonsmuseum, Real Mary King's Close og en tur i området rundt University of Edinburgh.

Etter frokost tuslet vi oppover the Royal Mile til Camera Obscura, et seksetasjers illusjonsmuseum med flere optiske illusjoner og slikt. Vi hadde billetter til en forestilling klokken ti, og før det utforsket vi femte etasje. Forestillingen handlet om the Camera Obscura, et kamera/en projeksjon av Edinburgh gjennom flere linser. Utrolig interessant, i tillegg til at øverste etasje ga den utsikten til både byen og slottet.
Forestillingen varte i omtrent et kvarter, og etterpå gikk vi gjennom resten av museet, som i stor grad er basert på berøring og syn. Det var med andre ord et ganske annerledes museum, hvor en typisk ikke skal røre ting i det hele tatt.Vi hadde fremdeles store deler av formiddagen igjen da Camera Obscura var ferdig utforsket, og før neste aktivitet hadde vi en liten lunjspause. Klokken to møttes alle igjen for å dra på enda et "museum", Real Mary King's Close. Her går en under bakken i Edinburgh, og opplever tidlig, skotsk historie. Det er nemlig slik at før i tiden så var Edinburgh omringet av murer, noe som gjorde det vanskelig å ekspandere utover når dette ble nødvendig. I stedet bygget de oppover, og etter hvert ble de nedre etasjene helt stengt av. Det er her touren foregår, og mens en beveger seg gjennom området, som blir kalt "close", får en fortalt sanne historier om Edinburgh fra tidlig 1500-tallet. Jeg får faktisk lyst til å låne en bok om skotsk historie, både kongerekker, mørk historie (aka mord) og generelt liv i byene, de ulike museene vi har besøkt har nemlig vært innmari interessante.

- The Real Mary King's Close er statens eiendom, og det var ikke lov å ta bilder under touren - 

Dagens siste aktivitet var en gåtur til Edinburgh University og rundt på området der. Vi hadde håpet å komme inn på området og campus, men grunnet streng sikkerhet fikk vi bare gå i gatene rundt. Veldig koselig det, men litt kjipt å ikke få besøkt et av Skottlands mest kjente universitet, i hvert fall for de som har vurdert å søke her. For min del, som i hvert fall skal studere i Norge de første årene, var det ikke så viktig, men det hadde selvsagt vært kult å fått sett universitetet skikkelig. I stedet ble det en liten gåtur i regnet, før klassen splittet lag.


Etter en rask tur innom hotell for klesskift, dro vi rett ut i byen igjen, denne gang på en liten Harry Potter-tour. J. K. Rowling, forfatteren av Harry Potter-serien er fra Edinburgh, og har tatt mye inspirasjon fra byen. Det har vi utforsket, og ettermiddagen ble dedikert til Harry Potter-butikk, Victoria Street, - gaten som inspirerte Diagon Alley - og gravplassen Rowling har funnet flere av bøkenes navn. Vi fant graven til Thomas Riddell - Tom Riddle - men ikke McGonagall eller Moody som også skal ligge der. Dessuten gikk vi også forbi privatskolen som skal ha inspirert Galtvort, men også er var sikkerheten streng, og vi måtte beundre the beauty utenfor store murvegger.
Etter gravlundutflukt samlet hele klassen seg igjen for middag på The Auld Hoose. Læreren vår har skrytt forferdelig mye av nachosen der, en porsjon på 2,7 kg som kan deles på opp til 5-6 personer, og da måtte vi selvsagt dra der. Nachosen var så stor som håpet, og det var faktisk ingen som klarte spise opp hele tallerkenen, til tross for deling. - Også her får en studenttilbud, -10% av prisen.Nå gjenstår det to dager i Athens of the North, som byen gjerne kalles, og jeg kjenner jeg ikke har lyst til å dra hjemover. Det kan jeg imidlertid begynne å tenke mer på siden, for i morgen har vi en skikkelig kjekk dag foran oss, med to museer og teater på kvelden!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar