lørdag 11. november 2017

Slik studerer jeg: Matte

Et av programfagene jeg tar i år, som for øvrig er et av de mest utfordrende og kjekkeste programfagene jeg har, er R-matte. Jeg hadde egentlig planer om å ta teoretisk matematikk, 1T, i førte klasse, for å så fortsette med samfunnsfaglig matte 1+2 i VG2 og VG3. Det ble imidlertid litt forandring i planene da T-matte gikk ytterst greit, og jeg ble overbevist om at jeg burde fortsette med realfagsmatte, R1 og R2, i stedet. Selv om R-matte helt klart er et utfordrende fag, det synes i hvert fall jeg, har kombinasjonen av helt utrolig flinke lærere, en oversiktlig lærebok og hjelp fra klassekamerater gjort at matte er et av fagene jeg liker aller best. - Det tror jeg ikke mattelæreren min fra ungdomsskolen hadde tenkt jeg noen gang skulle si!Selv om jeg er veldig glad i matte, er det et utfordrende og vanskelig fag, som jeg jobber relativt mye med. Jeg begynte allerede før sommerferien begynte å se på pensum til dette skoleårets matte, og var godt i gang på kapittel 2 når vi begynte i VG3. Nå har vi jobbet oss til kapittel 4, og det nærmer seg terminprøve i faget. Først av alt har jeg en prøve nå på fredag, før terminprøve 13. desember. Det er jeg imidlertid ganske klar for, som følge av effektivt arbeid i timen, og selvsagt, en urolig dyktig lærer.

1. Campus inkrement Vi får utdelt periodeplaner i starten av hvert kapittel, hvor vi har oversikt over temaene vi skal gjennom, oppgaver vi bør gjøre og når neste prøve er. Slik får vi god oversikt over det som skal gjøres i timene, og før mattetimene ser jeg derfor alltid gjennom pensum på Campus Inkrement. Campus Inkrement er en læringsplattform hvor en får pensum presentert av en lektor - Lektor Thue -, gjerne på en annen måtte enn den som brukes i boken. Campus Inkrement er knyttet opp mot læreboken vår, Sinus, og det har den vært i alle de tre årene jeg har hatt matte på videregående. Gjennom nett-undervisningen og oppgavene vi får der får jeg en grunnleggende kunnskap om tema, og er mer forberedt til timen som kommer.2. Oppgaveløsning Oppgaver, oppgaver, oppgaver. For min del er oppgaver nøkkelen til å få til og forstå matte, og jeg jobber alltid masse med oppgaver. For hvert delkapittel begynner jeg med de grunnleggende oppgavene som hører til kapitlet, før jeg hopper bak i boken og jobber med + øv mer-oppgaver. De er litt mer utfordrende, og har dessuten ikke løsningsforslag like lett tilgjengelig som oppgavene først i delkapitlet er.


3. Oppgaver uten hjelpemidler Når vi er ferdige med alle delkapitlene i et kapittel, hopper jeg igjen bak i boken. Vår lærebok har en seksjon med oppgaver som skal løses uten og oppgaver som skal løses med hjelpemidler, som er desto mer utfordrende enn + øv mer-oppgavene. De er delt opp etter delkapittel, med eksamensoppgaver helt til slutt. Det er en helt fantastisk måte å få avsluttet kapitlet på, og som jeg føler gir en større forståelse for kapitlene.

4. Kontrolloppgaver I dagene før matteprøven jobber jeg med kontrolloppgaver på emnet. Vi får gjerne disse utlevert av læreren vår, men på Sinus' læreside ligger oppgavene med løsningsforslag. Oppgavene her pleier å være ganske like de vi får på prøven, og også på del 1 på eksamen, og derfor er greie å i hvert fall ha sett gjennom.


5. Eksamensoppgaver Min siste studieteknikk før prøver er å løse eksamensoppgaver. Dette gjør jeg før prøver likeså som før terminprøver. Også disse får vi tidvis utlevert av faglærer, men ellers ligger det flere på NDLA. NDLA har dessuten også prøver, teori og oppgaver til pensum.

6. Formler og sammendrag Formler er viktige å huske, så jeg vier alltid minst en side til formlene i kapitlet. En husker gjerne bedre av å skrive ned formler, i tillegg til at det er greit å ha alle formlene på samme sted. Jeg bruker selv gjerne noen fine ark funnet på Tumblr til formler, men en vanlig side funker like fint.

7. Hjelp fra lærer For å si det slik, læreren min har hjulpet meg med å løse samme type oppgave gjerne ti ganger i løpet av en dobbeltime. Jeg er absolutt ikke redd for å spør om hjelp, og det er kanskje et av mine beste studietips når det kommer til matte. Er det noe jeg ikke forstår, noe jeg lurer på eller en oppgave jeg ikke får løst, spør jeg om hjelp fra lærer. Hun er utrolig flink, og bare helt fantastisk til å forklare. - Og hvis faglærer ikke er like lett å spørre om hjelp, så er det fullt lov å spørre en annen lærer innen samme fagfelt. Mattelæreren min er for eksempel også kjemilærer, og har hjulpet meg og flere andre i klassen med kjemi i forkant av prøver m-a-n-g-e ganger.Tidligere «Slik studerer jeg»-innlegg:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar