onsdag 13. september 2017

Kunsten å gråte i kor - Erling Jepsen

I VG1 leste vi veldig mange utdrag av romaner og dikt i norsktimene, som vi kjapt analyserte og diskuterte.  I etterkant ser jeg at det trolig var for å gi idéer til fordypningsoppgave i tredjeklasse, hvor flere velger å analysere og fordype seg i litterære verk. Et av de utdragene vi leste var fra den danske romanen Kunsten å gråte i kor av Erling Jepsen. Jeg ble selv utrolig fascinert av utdraget, og boken ble raskt satt på leselisten min. Som de aller fleste andre bøker ble den stående der i et par år, men nå kan jeg endelig flytte den fra "to-read" til "read"-bokhyllen min i Goodreads.

Jeg valgte nemlig Kunsten å gråte i kor som mitt "forskningsobjekt" i fordypningsoppgaven, og begynte å lese boken på starten av skoleåret. Jeg ble nylig ferdig, og er allerede i gang med å sette meg inn i fagstoff og teori. Hva jeg skal undersøke er ikke helt bestemt enda, men jeg skal i hvert fall fokusere på fortellerstemme og narratologi. Fortelleren og perspektivet er nemlig ganske spesielt i historien, som vi får et innblikk i gjennom øynene til en elleve år gammel gutt.Kunsten å gråte i kor handler altså om en elleve år gammel gutt fra et indremisjonsmiljø i Sønderjylland. Han bor sammen med foreldrene sine og søsteren på fjorten, mens storebroren er student og har flyttet ut. Familien fremstår som dysfunksjonell, med en far som konstant truer med å begå selvmord, og det eneste han er virkelig god på er å holde taler i begravelser. Godt hjulpet av sønnens blikk bringer faren alltid de etterlatte til tårer. I etterkant av disse begravelsestalene blir alltid familien litt mer populær, og familiens selveide butikk går dermed også bedre. Dessuten blir familiens overhode, faren, valgt inn i både menighetsråd og kommunestyre. Familien har det relativt bra, både økonomisk og som familie, helt frem til farens "psykiske nerver" kommer tilbake fra fortiden. - "Psykiske nerver" som har forårsaket samleie mellom far og datter, og at nevnte datter sendes til et mentalsykehus.

Det blir tatt opp flere alvorlige problemer i boken, og problemer som en absolutt ikke burde le av. - Incest, voldtekt, depresjon og død er blant temaene som blir tatt opp, og de blir tatt opp på en såpass humoristisk og tragikomisk måte at det nærmest å la være å le. Kunsten å gråt i kor er en sørgelig familiefortelling om mishandling, mental ustabilitet og død, skrevet fra en elleveårings perspektiv, og nettopp denne kombinasjonen gir en ytterst morsom og fangende roman.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar