lørdag 16. september 2017

Jane Eyre - Chalotte Brontë

Skal jeg være helt ærlig, er det en boksjanger jeg for det meste prøver å unngå, og det er kjærlighetsromaner. Jeg synes rene kjærlighetshistorier ofte kan bli litt for klisjé, og prøver derfor å velge litt andre typer bøker. Dog er to av bøkene jeg har lest sålangt i år romaner; Everything, Everything av Nicola Yoon og Jane Eyre av Charlotte Brontë. Førstnevnte er en full kjærlighetshistorie, en young adult roman som stort sett handler om forholdet mellom to tenåringer, mens Jane Eyre derimot, er en klassiker fra det 1800-tallet.Det føles egentlig litt feil å kalle en bok klisjé, og dømme den på en slik måte, spesielt når den omtrent var skrevet før ulovlig kjærlighet ble klisjé. Derfor har jeg den siste uken både lest og sett Jane Eyre, litt i sammenheng med et skoleprosjekt, og litt i sammenheng meg at boken har stått på leselisten min l-e-n-g-e.

Jane Eyre regnes som en Bildungsroman, og vi følger foreldreløse Jane fra oppvekst til livet som voksen. Boken er skrevet som en dagbok, og begynner med Janes barndom hjemme hos den rike tanten sin. Tanten, som er enke etter Janes mor sin bror, og dermed ikke i slekt med Jane selv, legger stadig trykk på at Jane ikke er en del av deres familie og at hun er en byrde for familien. - Disse idéene påvirker også Janes søskenbarn, som derfor også behandler henne som en utenfra. Etter å ha tilbragt åtte år på en utdanningsinstitusjon for fattige, både som lærer og elev, blir Jane ansatt som guvernante hos en annen rikmannsfamilie. Også her blir hun sett på som en utenfra, ettersom guvernanten verken var en del av familien eller en del av familiens tjenere. Her blir hun imidlertid forelsket i arbeidsgiveren sin, Mr Rochester, som både er av høyere klasse og et par tiår eldre enn hennes 18 år.

Jeg er utrolig glad i Penguin sine clothbound classics, og har nå fått min andre fra kolleksjonen


Jeg ble helt fanget av boken og likte den utrolig godt, til tross for at handlingen var noe forutsigende. Selv om boken ganske klart er preget av kjærlighet, tar den også opp viktige tema som Janes forsøk på å skape egen selvstendighet og et ønske om å stå på egne bein, uavhengig av ekteskap. Kort sagt, jeg elsket den, den er fantastisk, les den.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar