torsdag 20. juli 2017

Hele Rogaland leser: Sovjetistan

Er det tre ting jeg er glad i, så er det lavterskeltilbud, bibliotek og lesing. Hele Rogaland leser er et litteraturformidlingsprosjekt som inkluderer alle disse tre tingene, og jeg e-l-s-k-e-r det. Formålet med prosjektet er å gi befolkningen i Rogaland en felles leseopplevelse og dessuten øke interessen for litteratur fra fylket, og bøkene som velges ut velges blant titler utgitt av forfattere med sterk tilknytning til Rogaland.

Hele Rogaland leser ble startet av Sølvberget, Stavanger bibliotek og kulturhus i 2008, og siden er det blitt delt ut ni bøker og flere hundretusen eksemplarer. Dessuten er det blitt gjennomført forfatterturnéer, hvor forfattere besøker bibliotekene i fylket og gir innbyggerne gode - og gratis - litteraturopplevelser. Det er blitt delt ut romaner, tegneserie, dikt, debattbok og bildebok, og selv om det er umulig å treffe alle i Rogaland med én bok, er filosofien bak at det skal være noe annerledes fra år til år.Boken som ble delt ut i fjor heter Sovjetistan - en reise gjennom Turkmenistan, Kasakhstan, Tadsjikistan, Kirgisistan og Usbekistan, og er skrevet av Erika Fatland. Det er en slags reisedagbok gjennom fem land som for de fleste er ganske ukjente, nemlig fem av de tidligere sovjetrepublikkene. Fatland kombinerer historie sammen med samtidsskildring, og det på en helt fantastisk måte. EN utrolig informativ bok, både om menneskemøter, innsikter i hvordan sovjetarven har preget landene og styresett, skrevet humoristisk og underholdende.

Jeg begynte selv på Sovjetistan etter påsken, etter at pappa hadde ledd seg gjennom boken og snakket om den hele uken. Hvert femtende minutt eller så kom det en morsom kommentar eller skildring fra boken, deriblant "Du hadde likt deg i Turkmenistan, Marlene; masse marmor og lite folk". Også jeg ble fanget i boken, og senere også mamma. Til og med mormor fikk vi overtalt til å dra for å låne boken.
Nå nærmer det seg høst, noe som betyr at en ny bok snart skal deles ut. Fra 16. september vil det bli delt ut 25.000 gratiseksemplarer av Øverst på nazistenes liste av Arne Vestbø. Denne boken forteller historien om Moritz Rabinowitz, en polsk-jødisk innvandrer som kom til Haugesund på begynnelsen av 1900-tallet, og startet opp fabrikker og butikker i Haugesund, Stavanger, Egersund og Kristiansand for han ble tatt av tyskerne og drept i Sachsenhausen.

Jeg er blitt relativt interessert i historie, andre verdenskrig har jeg for øvrig alltid vært fascinert av og ønsket å lære mer om, og gleder meg veldig til å hente boken når skoleåret har begynt! Bøkene kan altså hentes på biblioteker rundt om i fylket fra 16. september. ♥

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar