søndag 4. desember 2016

Katedraldebatten

I Kongsgårds skoleavis, Lille Marius, er i hver utgave en debatt mellom de forskjellige ungdomspartiene. Her blir alle partiene gitt en politisk problemstilling eller et tema, og skal fortelle om partiets standpunkt rundt dette. Jeg er en av få elever på Kongsgård som er medlem i Unge Høyre, og de siste tre debattinnleggene er derfor blitt skrevet av meg.

Nå opp mot jul er det flere halvdager og store vurderinger på skolen, og derfor var det liiiitt kjipt å få et innlegg til Katedraldebatten på toppen av det hele. Hele søndagen min har dermed gått til skriving, og jeg er så og si ferdig med juleutgavens innlegg. Innleveringsfristen er i løpet av morgendagen - jeg var sikker på at den var i dag -, men det er utrolig greit å bli ferdig litt før, i og med at jeg har spanskvurdering på tirsdag.


Denne utgavens debattinnlegg omhandler jul og religion, mens tidligere stilte problemstillinger har vært flyktningekrisen og de foreslåtte innstrammingene og regulering av klesplagg, med tanke på burkini, burka og niqab. Bare et av de to tidligere innleggene kom med, da det ikke ble noe debatt i fjorårets siste utgave. Jeg bloggen om innlegget da det kom ut, men innlegget ble ikke lagt ut da. Her er imidlertid mitt svar, for Unge Høyre, om reguleringer av klær.

Kvelden 14. juli, Frankrikes nasjonaldag, smalt det igjen. En mann med tilknytning til den såkalte Islamske Staten kjørte en trailer inn i en folkemengde og drepte 84 mennesker. På kvelden som skulle feire det moderne demokratiets fødsel, ble Frankrike heller nok en gang offer for enda et islamistisk terrorangrep. Våren 2017 skal det velges en ny president, og alt peker mot at innvandring, integrering, og religion vil spille en stor rolle.

Enkelte byer i Frankrike har allerede innført er forbud mot å bruke den såkalte burkinien, en heldekkende badedrakt ment for muslimske kvinner. Forbudet har blitt møtt med både stor kritikk og hyllest, og flere andre land har innført eller vurderer å innføre lignende forbud mot burkini, niqab, burka osv. I Norge raser debatten om dette er korrekt vei å gå, og eventuelt hvilke andre tiltak som bør settes i gang. Vi ønsker i denne utgaven av Katedraldebatten å høre om hva ungdomspartiene på skolen mener om dette. Er denne typen regulering en god idé, og hvor langt bør man i så fall gå?

Viktige verdier i Unge Høyre er frihet, mangfold og toleranse. Vi baserer vår politikk på troen på enkeltmenneskets ukrenkelige frihet og ansvar for egne valg og handlinger, i tillegg til aksept for forskjellighet og begrensning av offentlige reguleringer. Disse verdiene skapes gjennom frihet, ikke forbud. For oss blir det dermed feil med tiltak som setter grenser for den enkeltes rett til å bestemme selv, også når det kommer til klesvalg. Vi synes det er galt å kontrollere hva folk skal ha på seg.

Å snakke om å forby religiøse plagg hjelper oss heller ikke med integrering i samfunnet. I motsetning legger det opp til en forbudskultur fremfor en samarbeidskultur. Vi vil jobbe for frihet i Norge, og derfor må vi finne andre veier til forsonende løsninger enn å ty til tvang og forbud. Unge Høyre ønsker ikke å innføre forbud, vi jobber for å fjerne dem.

Unge Høyre tror på det selvhjulpne mennesket, det frie mennesket som tar ansvar for seg selv og sine medmennesker, og som respekterer forskjell og viser toleranse i møtet med det som er annerledes. Selv om vi, i hvert fall ikke foreløpig, har noen vedtatt politikk på akkurat burkini-forbud og lignende tiltak, synes vi at å lovregulere hva folk skal ha på seg er en dårlig idé.

 (Innlegget ble skrevet for en tid tilbake, da vi ikke hadde vedtatt politikk på området, så jeg er litt usikker på om det fremdeles er like reelt)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar