torsdag 16. juli 2015

Språkreise med EF 2015 - En dårlig opplevelse

I sommer har jeg vært tre uker på språkreise i Torquay i England. Jeg reiste med EF, og bestilte reisen nesten ett år i forkant. Turen skulle være årets høydepunkt, og etter å ha hørt og lest en hel del positivt om EF og deres språkreiser, så jeg frem til en kjempekjekk tur. Jeg fikk dessverre ikke noe vellykket opphold, og språkreisen ble noe helt annet enn det jeg i forkant hadde sett for meg og forventet.


Før vi dro til Torquay, tilbragte jeg tre dager i London. Disse gikk bort i venting. Det ble ikke mye sightseeing, som lovet i forkant. EF-verten/guiden vår hadde aldri vært i London før, han visste ikke hvor vi skulle (gikk feil på undergrunnen, mistet undergrunnskortet sitt...), og det virket ikke som om det var noen plan over hva vi skulle gjøre eller hva vi skulle se i det hele tatt. Vi fikk se Buckingham Palace, Hyde park, Big Ben og London Dungeon/London Eye. Og så fikk vi 1,5 time med shopping totalt. Det var det. Da hadde vi blant annet stått opp klokka syv for frokost ene dagen, for deretter å sitte og vente til klokka var over 10, uten at vi fikk noen informasjon om hvorfor, hva vi ventet på eller hva vi skulle gjøre. Dette var gjennomgående. London ble dermed aldeles mislykket, hovedsakelig på grunn av mangel på opplegg og en reiseleder som ikke var kjent. 

I forkant av at jeg bestilte språkreisen, var jeg usikker på om jeg skulle velge vertsfamilie eller campus. Selger hos EF snakket varmt om vertsfamilie, om å oppleve kulturforskjeller og å bruke språket i dagliglivet, så valget falt på det. 

Jeg bodde hos vertsmor (enslig, eldre dame) sammen med ei spansk jente på 14 år (senere kom også to italienere på 15). Vi bodde i Paignton, ca 45-60 minutt (med 2 forskjellige busser) fra Torquay/skolen. Vi hadde forskjellige aktiviteter, og sluttet dermed ikke samtidig. Jeg måtte reise hjem helt alene med buss om kvelden (i 10/11-tiden lokal tid) fra første kveld av. På infomøtet fikk jeg forståelsen av at vi ble plassert sammen i vertsfamilier for å nettopp kunne reise sammen, men jeg tok buss hjem helt alene på kveldstid (ene dagen nådde ikke den spanske jenta bussen i det hele tatt, og vertsmor måtte kjøre ut og hente henne)... 

Mamma ba om bekreftelse fra EF at dette var sikkert og trygt, noe hun aldri fikk. Etter at hun stilte spørsmål omkring dette, hadde jeg 1 kveld hvor gruppeleder ordnet det slik at vi kunne reise sammen hjem, men det ble umulig å koordinere, da en av oss eventuelt måtte stå på buss-stasjonen i opptil en time for å vente på den andre, for å kunne reise hjem sammen. Buss-stasjonen i Paignton, hvor vi måtte skifte buss, lå like ved et område med masse casinoer og puber, og jeg følte meg ikke trygg der alene i det hele tatt. I informasjon til foresatte på EF sine nettsider står det så fint: “du som foresatt kan slappe av, vel vitende om at erfarne EF ansatte er med hvert skritt på veien, og sørger for trygge rammer, tilsyn og oppfølging under hele språkreisen”. Hverken foreldrene mine eller jeg var særlig komfortable med at jeg måtte reise alene hjem på kveldstid.

I Torquay brukte jeg opp til 4 timer per dag på transport til/fra skolen/Paignton. Det ble aldri på forhånd informert om at det kunne være så mye tid som ville gå med til transport. Jeg fikk dermed ingen tid til avslapping, og kom hjem temmelig utkjørt. Jeg hadde i tillegg svært knapt med tid hjemme på grunn av den lange reiseveien, det ble dermed intet utbytte eller “mulighet til å fordype seg i den lokale kulturen” av å bo i vertsfamilie.

Jeg hadde på forhånd bestilt og betalt for tur til Stonehenge. Denne ble avlyst, i stedet ble det satt opp tur til Woodlands - en fornøyelsespark hovedsakelig for mindre barn, til dem som hadde bestilt tur til Stonehenge. Dette var noe merkelig da Stonehenge er et historisk monument, og jeg ser ikke helt hvordan det skal være greit å erstatte det med et besøk i en fornøyelsespark. Bussen til Woodlands skulle gå fra EF-skolen 08:30 søndag morgen. Det som ingen tydeligvis hadde tenkt på, eller hadde erfaring med, var lokale søndags-bussruter. Første buss på en søndag fra Paignton gikk kl 08:40, og var fremme kl. 09:30. Jeg ville dermed ikke ha noen mulighet til å komme meg til skolen i tide. Jeg kontaktet aktivitetsleder og fikk følgende svar: "I'm trying to contact anybody who can give a solution but if there's no bus maybe you have to take a taxi if you want to be on time." Heldigvis kunne vertsmor kjøre meg, men EF har bekreftet at busstransport ikke var blitt sjekket opp eller blitt tatt hensyn til i forkant. 
Så var det undervisningen. Jeg må ha gjort det fryktelig dårlig på testen jeg tok i forkant av reisen...? Jeg gikk ut med karakteren 6 i engelsk på vitnemålet fra ungdomsskolen, snakker engelsk flytende med aksent, men ble plassert på nivå 4 - i klasse sammen med elever som ikke visste hva adverb var, og ikke kunne bruken av -ed  eller –ing endinger... Jeg lærte absolutt ingenting, og de i klassen som jeg prøvde å kommunisere med, forsto meg ikke. Jeg måtte rett og slett forenkle språket sitt for at de skulle forstå. Allerede første skoledag, mandag 29. juni, skjønte jeg at jeg var plassert i helt feil gruppe. 

Mamma tok kontakt med EF på telefon på formiddagen mandag 29. juni, og forklarte situasjonen og at jeg ikke hadde det bra. Hun ble lovet at gruppeleder umiddelbart skulle ta kontakt med meg, og at dette skulle ordnes opp i. Da det ikke skjedde noe, og ingen tok kontakt med meg hverken mandagen eller tirsdagen, kontaktet hun EF igjen om morgenen  onsdag 1. Juli, for å purre. 

Reiselederen min, Thea, ringte meg først om kvelden onsdag 1. juli, men en ordentlig samtale fikk vi ikke før lunsj torsdag 2. juli. I samtalen med Thea torsdag fikk jeg beskjed om at det nå var for sent å skifte klasse... Hadde det også vært for sent på mandagen, da mamma først ble lovet at Thea skulle kontakte meg? 

Jeg snakket med en lokal leder om dette torsdag ettermiddag. Denne kunne fortelle at samtlige av de øverste klassene var fulle, og at de ikke kunne flytte folk ned, selv ikke de som åpenbart ikke hadde tatt testen selv engang (!). Samtlige ledere bekreftet at jeg ikke passet inn i gruppa jeg var plassert i, da jeg holdt et alt for høyt nivå til å være der. 

Først etter at mamma sendte mail til EF med beskjed om at de ikke kunne akseptere at jeg skulle sitte der med null faglig utbytte, ble det ordnet et klasseskifte til øverste nivå (5) mandag 6. juli ved lunsjtider. Eksamen var torsdag 9. Juli, hvilket vil si at jeg kun fikk 2,5 dager på dette nivået. Jeg fikk eksamen for det høyeste nivået selv om jeg kun hadde hatt 2,5 dager der med undervisning, en eksamen jeg fullførte til høyeste karakter (som en av to elever i klassen), noe som beviser at jeg var plassert helt feil fra starten av. På nettsidene til EF garanterer de at “ditt barn vil forbedre sine språkferdigheter”, men for min del var det faglige utbyttet av språkreisen lik null.

Jeg har ikke fått det jeg har betalt for, og det som er lovet meg, både i forkant av reisen og underveis. For min del har det vært 3 bortkastede uker, med null faglig utbytte og hvor mye tid har gått vekk i reising til og fra skolen, dårlig informasjon og dårlig tilrettelegging i forhold til romkamerat og reise til/fra skole. At så og si samtlige av lederne ikke hadde erfaring fra EF fra før, og var nye av året, gjorde at det ble mye frustrasjon i forhold til informasjon, mangel på informasjon og forskjellig informasjon fra de forskjellige lederne.

Skal jeg være helt ærlig, ble språkreisen for meg en ganske ubehagelig opplevelse. Jeg kunne nesten ikke vente med å komme meg hjem. Hadde jeg kunnet, hadde jeg avbrutt språkreisen og dratt hjem allerede etter ei uke. Jeg holdt imidlertid ut, men jeg kan aldri tenke meg å reise i regi av EF igjen.

2 kommentarer:

  1. Tips tv2 hjelper deg eller andre media om det! Trist du opplevde det sånn :/

    SvarSlett
  2. Har hatt en nesten identisk hidtorie selv med EF, dårlige ledere som er uvitende om stedet. Gikk også bort veldig mye tid på tull og vas, ikke tid til det de lovet oss..

    SvarSlett