mandag 14. januar 2013

Bokanmeldelse: Utfor

Da jeg var på konferansetime i høst, anbefalte norsklæreren min meg å begynne å lese bøker på nynorsk, siden vi etter jul skulle begynne med norsk sidemål (nynorsk). Like etter jul dro jeg og mor derfor på biblioteket og lånte masse bøker på nynorsk, og jeg begynte på en av bøkene med en gang jeg kom hjem.

Boka het "Utfor", av Sunniva Relling Berg. Boka er ei barne/ungdomsbok, siden jeg aldri har lest nynorsk før.

Boka handler om Lea som flytter fra byen til ei lita øy "in the middle of nowhere". Moren tror det vil være sunt for henne å komme bort fra byen og finne nye venner. Lea blir fort venn med nabogutten, Jonas, og de andre ungdommene på øya.

Lea begynner på skole på fastlandet, og må ta båt til skolen. I klassen til Lea er alle jentene ganske sammensveiset, alle utenom en. Mia. Mia bor også på øya. Lea vil gjerne være venner med alle, men merker raskt at det ikke går. Jentene i klassen liker ikke Mia, og prøver å ekskludere henne mest mulig. Lea velger å bli venn med Mia foran de andre jentene i klassen. Mia er lillesøsteren til Mads, en av de populære guttene på øya, og henger mye med ham og hans venner. Når Lea blir venn med Mia, kommer hun automatisk inn i gjengen hun også. Alle ungdommene på øya er med i gjengen, alle utenom Jonas. Ingen vil ha noe med Jonas å gjøre, men vil ikke fortelle Lea hvorfor.


Da jeg starta på boka, var det vanskeligere enn å lese spansk! Jeg forsto ingenting, og måtte slå opp i ordbok på hvert ord. Etter hvert som jeg leste, kom jeg inn i "språket", men det hendte enkelte ganger at jeg ikke skjønte hva som sto, og måtte lese setningen tusen ganger for å forstå. Ugh, føler jeg lærer å lese på nytt!

Boka var utrolig bra, men slutten var litt dårlig. Jeg anbefaler boka veldig! En lett bok for nybegynnere innen nynorsk.

Denne uka fikk vi forresten vår først lekse i nynorsk; lære oss å si "Jeg heter (navnet vårt)" på nynorsk. Haha, noen som vet hvordan man sier det? :D

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar